Met zijn wilskracht, doorzettingsvermogen en de lat hoog leggen, heeft Guus al veel vaardigheden opnieuw geleerd en doelen weer afgestreept. De eerdergenoemde eigenschappen hebben hem daarbij zeker geholpen maar zitten hem ook soms enorm in de weg. Zo ook nu, Guus moet leren omgaan met de moeilijkheden die hij ondervindt op school en met het feit dat heel hard werken geen garantie geeft dat alles weer gaat lukken. Kortom leren omgaan met de lichamelijke en cognitieve uitdagingen die hij heeft als gevolg van zijn niet aangeboren hersenletsel. Dit is een loodzwaar en verdrietig proces wat veel tijd en energie kost. Accepteren wordt er soms gezegd. Heel eerlijk, degene die dat denkt of zegt, heeft geen idee. Als Guus goed leert omgaan met zijn nieuwe 'ik' dan doet hij het ontzettend knap! 

Uitdagingen 
Successen en positieve ervaringen zijn nodig om jezelf goed te voelen en trots op jezelf te zijn. Guus heeft dit misschien nog wel meer dan een ander nodig. Zichzelf goed voelen en trots zijn, brengen hem weer vooruit. Dat is het enige wat telt voor hem; vooruitgang. Wij hebben de afgelopen jaren gemerkt dat hij zich goed voelt bij fysieke uitdagingen; lopen, fietsen, trampolinespringen en surfen.
Voor het auto-ongeluk van Guus hebben we een aantal jaren geskied in Zuid-Duitsland. Een fantastische gezinsvakantie waar we allemaal veel plezier aan beleefden. Sportief bezig zijn, iets nieuws leren en genieten van de prachtige omgeving. Kunnen we dit als gezin weer oppakken, wat is haalbaar?

Mentelity Games
In 2020 hebben we ons aangemeld voor de Mentelity Games. Een evenement dat wordt georganiseerd door de Bibian Mentel Foundation. Het is een vier daags ski- en snowboard evenement voor mensen met een lichamelijke uitdaging dat wordt gehouden op de pistes van Saas-Grund in Zwitserland. Bij de Mentelity Games wordt gekeken naar mogelijkheden en niet naar beperkingen, hoe kun je als gezin weer samen genieten van een wintersportvakantie. Plezier staat voorop en daarnaast willen ze laten zien waartoe je in staat bent met een lichamelijke uitdaging. Naast het organiseren van de Mentelity Games organiseert de foundation nog veel meer sportieve activiteiten. Door corona heeft de foundation in 2020 en 2021 weinig kunnen organiseren en hebben wij niet kunnen ontdekken of wintersport lukt met Guus zijn fysieke uitdagingen.

Grenzen verleggen
De afgelopen jaren hebben we al heel vaak onze grenzen verlegd om weer een stap verder te komen en iets te bereiken. Iets doen zonder dat je weet of het lukt en hoe het moet, is soms best lastig en spannend. De slogan van de Zwarte Cross "Vaak buj te bang!" (in het Nederlands letterlijk: vaak ben je te bang) helpt om te relativeren. Zo is het natuurlijk ook: "Waar ben je bang voor?" We hebben wel andere, echt angstige, momenten meegemaakt. We doen het gewoon, we boeken een wintersportvakantie, we gaan skiën en snowboarden in Oostenrijk. Het is pas april 2021 en we hebben nog tijd genoeg om te bedenken hoe we het gaan aanpakken en wat we doen als het snowboarden met Guus niet lukt. Belangrijkste is dat we samen genieten van het feit dat het is geboekt, we kijken er ontzettend naar uit.

Snowboarden
In september 2021 krijgen we een uitnodiging van de Mentelity Foundation voor een snowboard dag bij SnowWorld in Zoetermeer. Natuurlijk wil Guus deze uitdaging wel aangaan en zo gaan Guus en Jörg naar deze super goed georganiseerde, sportieve, dag. Enthousiast en met nieuwe ervaringen komen ze terug. Met hulp van fantastische vrijwilligers is deze dag een groot succes. Guus heeft een begin gemaakt met snowboarden en natuurlijk moet dit een vervolg krijgen. In oktober gaan we, nu ook samen met Pien, nog een keer naar een lesdag in Zoetermeer. Nu de beginselen van het snowboarden een beetje duidelijk zijn, is het een kwestie van heel veel oefenen om het onder de knie te krijgen.
In oktober 2021 lees ik op Facebook een bericht van de Hoogstraat revalidatie in Utrecht. Ze gaan een snowboard dag organiseren samen met Chris Vos, een paralympisch snowboarder die voor Nederland uitkomt op de Olympische Spelen. Deze dag is bedoeld voor jongeren met een lichamelijke uitdaging die moeite hebben met balans en evenwicht. Guus ziet het wel zitten en we gaan naar SnowWorld in Amsterdam. Ook deze dag is weer super georganiseerd met enthousiaste vrijwilligers en deelnemers. Als Chris Vos 'even' demonstreert hoe je moet snowboarden, vallen de monden open. Het gaat knetterhard en is fantastisch om te zien. Iedere deelnemer krijgt het boek 'Extreme' met daarin het levensverhaal van Chris. Met heel veel vallen en iedere keer weer opstaan streeft hij zijn doen na, met succes. Het was een geweldige dag met veel verhalen, nieuwe indrukken en weer nieuwe ervaringen. Guus heeft weer een stap vooruit gemaakt met snowboarden.

Wintersport Oostenrijk
Afgelopen kerstvakantie is het gelukt. We zijn naar Oostenrijk geweest, een week skiën en snowboarden. Vooraf was het spannend, natuurlijk door alle corona ontwikkelingen en maatregelen. Maar nog veel meer door de gemoedstoestand van Guus. Doen we er wel goed aan om te gaan? Hoe gaat het met de vermoeidheid, de frustratie, de drukte van vijf gezinnen, kan Guus dit 'aan' zakt hij niet nog verder weg. lukt het met snowboarden, enzovoort, zoveel onzekerheden en hersenspinsels. De weken voor de vakantie heb ik vaak gedacht aan de quote van Bob Verhaegh die in de huiskamer van de VIN afdeling bij Leijpark in Tilburg hangt: "De helft waar jij bezorgen over maakt, zal niet gebeuren. En de andere helft kun je aan."
Achteraf waren alle hersenspinsels en zorgen niet nodig; het was fantastisch om samen weg te zijn, we hebben volop genoten, Pien heeft supermooie vorderingen gemaakt met skiën en Guus heeft met heel veel plezier vorderingen gemaakt met snowboarden. Deze week geen begeleiding bij school en huiswerk maar wel hulp nodig bij het snowboarden, Hanneke heeft het grootste deel van deze begeleiding op zich genomen, samen met de Nederlandse snowboardinstructrice Jorien heeft ze iedere dag met Guus geoefend. In de gondel omhoog, een stuk lopen naar de oefenpiste, zijn snowboard meenemen en aandoen, met de lopende band verder naar boven, bochtjes maken, stukjes laten glijden, vooral veel vallen en weer opstaan, opnieuw met de lopende band en zo constant weer hetzelfde. Op tijd pauze met warme chocolademelk, uitrusten en weer opnieuw en opnieuw. Jorien was de perfecte snowboardinstructrice voor Guus. Ze was rustig, duidelijk en helder met haar uitleg, enthousiast en superpositief, ze heeft Guus zoveel zelfvertrouwen gegeven, geweldig! Samen zijn ze de uitdaging aangegaan om met de stoeltjeslift helemaal omhoog te gaan en met het snowboard weer beneden te komen. Na ongeveer drie uur waren ze terug, missie geslaagd, wat een kick. Deze ervaring heeft Guus ontzettend goed gedaan. We hopen dat hij door dit succes weer stappen vooruit maakt die zijn gemoedstoestand ten goede komen.

Ticket gewonnen 
Een week na onze wintersport kregen we via @guuspowerbrain op Instagram de felicitaties van de Mentelity Foundation; Guus heeft een ticket gewonnen voor een geheel verzorgde snowboardweek. In april 2022 gaan we met z'n vieren naar Saas-Grund voor een nieuw snowboard en ski avontuur, hoe gaaf is dat!Geloof in jezelf

Wees jezelf

Blijf jezelf

Dan kun je alles bereiken! 

@besteversieooit