Het komt nu wel heel dichtbij, over een paar uur vliegen Guus en ik naar Amerika. We gaan voor therapie naar Cognitive FX in Provo, in de staat Utah. In het verhaal 'Vooruitgang' september 2020 heb ik beschreven waarom we hiernaartoe gaan en hoe we tot dit besluit zijn gekomen. Nog even in het kort: bij Cognitive FX wordt een functionele MRI-scan gemaakt. Tijdens de scan maakt de patiënt verschillende cognitieve testen. Zo wordt inzichtelijk gemaakt welke delen van de hersenen actief zijn, welke minder actief of zelf niet actief zijn. In de daaropvolgende behandelweek wordt met een individueel trainingsprogramma gewerkt, dit programma is een combinatie van: fysieke inspanning afgewisseld met rust en ontspanning. Ook krijgt de patiënt verschillende opdrachten waarbij het brein eigenlijk overprikkeld wordt. Zo wordt het brein gestimuleerd om nieuwe verbindingen te maken. Deze nieuwe verbindingen kunnen dan taken gaan overnemen van gebieden die nu niet optimaal functioneren. 

Voorbereiding
Met de informatie van Buitenlandse Zaken en de Facebookgroep Nederlanders en CognitiveFX zijn we goed op de hoogte van alle regels rondom het vliegen naar en verblijven in Amerika. In oktober hebben we via MijnReiskennis in Oldenzaal de vluchten, ons hotel en een huurauto geboekt. We vliegen vanaf Schiphol met een overstap op Seattle naar Salt Lake City. De terugweg gaan we via San Francisco weer naar Schiphol. We hebben luchthavenbegeleiding aangevraagd op Schiphol en op de luchthavens waar we moeten overstappen. Dit betekent dat Guus met een rolstoel naar de gate gebracht wordt. We hoeven dus niet in de rij en worden begeleid bij het naar binnen gaan van het vliegtuig. Een visum is niet nodig wel moeten we ons registreren in ESTA (Electronisch Systeem voor Reistoestemming). Door de Covid-19 maatregelen, zijn alleen medisch noodzakelijke vluchten toegestaan. We hebben een mail gestuurd naar het Amerikaans consulaat en gevraagd wat we moeten doen om toestemming te krijgen. Hierop kregen we een mail terug met het verzoek om een aantal documenten aan te leveren in het Engels: 

- uitleg waarom het een noodzakelijke vlucht is;
- een brief van de Nederlandse zorgverlener met daarin de diagnose;
- een brief van de Amerikaanse zorgverlener waarin de behandeling wordt uitgelegd, inclusief de duur en de kosten;
- vluchtgegevens en verblijfgegevens;
- uitleg hoe we de quarantaineperiode gaan doorbrengen;
- uitleg waarom Guus en ik samen naar Amerika reizen;
- bewijs van de registratie in ESTA en een kopie van onze paspoorten;

Van de kinderarts in Enschede en onze huisarts hebben we brieven met de juiste informatie gekregen. Ook bij Cognitive FX in Provo hebben we de benodigde gegevens opgevraagd en gekregen. De toestemming van het Amerikaanse consulaat is 30 dagen geldig. Op dinsdag 12 januari 2021 hebben we alle gevraagde documenten gemaild. Natuurlijk is het daarna spannend: "Gaat het lukken, krijgen we toestemming?" Heel snel al, vrijdag 15 januari, kwam het verlossende mailtje met daarin de toestemming voor ons beide.
Een laatste vereiste om te mogen reizen is een negatieve Corona test die maximaal 72 uur oud is. We maken een afspraak bij het Health Check Center op het UT terrein in Enschede en donderdagmorgen gaan we testen. En nu wachten tot we de uitslag hebben, spannend hoor. Gelukkig krijgen we vrijdagmorgen al een SMS: de uitslag van de test is negatief. Wat een opluchting, we gaan nu echt. Het blijft spannend, tot het moment dat we in het vliegtuig zitten en opstijgen.

Quarantaine 
In Provo overnachten we in een hotel waarbij we de mogelijkheid hebben om zelf te koken. De eerste tien dagen hebben we een quarantaineverplichting waarbij we de drukte moeten vermijden. We mogen wel zelf boodschappen doen, een stuk wandelen of een eindje toeren met onze gehuurde auto. We hebben veel tips gekregen van mensen die de kliniek al bezocht hebben. In de omgeving van Provo schijnen mooie natuurgebieden en nationale parken te zijn. We gaan zeker de omgeving bekijken.  

Schoolwerk
Van zijn docenten heeft Guus schoolopdrachten gekregen waar we tijdens ons verblijf in Amerika iedere dag even mee bezig kunnen. We willen proberen om de achterstand op school zo klein mogelijk te houden.

Verwachtingen
Wat verwachten we van deze therapie? Een moeilijke vraag, omdat we niet te veel willen verwachten waardoor het dan alleen maar kan tegenvallen. Natuurlijk hopen we, dat er heel veel positieve dingen gebeuren en Guus een enorme sprong voorwaarts maakt. Eén ding is zeker; het feit dat we dit doen en samen het avontuur aangaan is al een hele ervaring. Deze ervaring is ook weer een grote stap vooruit.

Spontane gebaren
Nadat we verteld hebben, dat we met Guus voor Cognitive FX therapie naar Amerika gaan, zijn we totaal overdonderd. We hebben mooie giften gekregen en heel veel lieve kaarten & berichten. Echt geweldig en ontroerend zoals er wordt meegeleefd, super bedankt allemaal!!


"I can't see a
way through"
said the boy

"Can you see your next step?"
"Yes"
"Just take that" said
the horse

Uit het boek: De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackay