Scouting staat voor uitdaging! Scouting biedt leuke en spannende activiteiten waarmee meiden en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen. Scouting is meer dan het doen van activiteiten in het bos, op het water of in het park. Er zit een visie achter het Scoutingspel, die wordt samengevat in de spelvisie SCOUTS

S samen
Dit element staat voor betrokkenheid die je als scout met de maatschappij, voor de onderlinge verbondenheid die scouts over de gehele wereld met elkaar voelen en voor het internationale aspect binnen Scouting.

C ode
Dit element staat voor de normen en waarden (de spelregels), de ceremonie en het fundament van Scouting.

O outdoor
Dit element staat voor buitenleven, waarbij de natuur niet alleen wordt gezien als omgeving waarin het spelvan Scouting gespeeld wordt, maar ook als opvoedende waarde.

U itdaging
Dit element staat voor de persoonlijke ontwikkeling van Scouts. Scouting is niet alleen een plezierige vrijetijdsbesteding, maar biedt ook mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en steeds weer grenzen te verleggen.

T eam
Dit element staat voor het werken in subgroepen (oud leert jong) en de toenemende zelfstandigheid van de jeugdleden.

S pel
Staat voor het Scoutingspel zelf, de veelzijdigheid ervan. de thematiek en het aanspreken van creativiteit.

(website https://www.kameleongroepvasse.nl

Activiteiten
In groep vijf van de basisschool is Guus lid geworden van Scouting Vasse, de Kameleongroep. De bijeenkomsten van de Kameleongroep zijn op een prachtige locatie in Mander (omgeving Vasse). Een locatie met veel ruimte om zowel binnen als buiten activiteiten te organiseren. Tijdens de bijeenkomsten zijn er veel verschillende activiteiten onder andere: speurtochten, kampvuur maken, knutselen, hutten bouwen, koken van een maaltijd, lopen van een tocht met kompas en klimmen in bomen.
Guus vindt vooral de speurtochten geweldig. In een geblindeerde auto ergens worden uitgezet en dan de weg proberen terug te vinden. Onderweg kun je gezien worden door de leiding en ben je af. Als je een auto ziet en je denkt dat het de leiding is moet je dus snel verstoppen door in de sloot te springen of in een grote boom te klimmen.
Hoogtepunt van het seizoen is het kamp, afhankelijk van de speltak betekent dit slapen in een blokhut of slapen in de tent. Tijdens het kamp zijn er ook weer veel verschillende activiteiten; tenten opbouwen, zwemmen, fietsen, abseilen, kanovaren, vlotten bouwen, keuken bouwen, naar de militaire begraafplaats, stadswandeling met opdrachten.
Guus vindt vooral het buiten zijn mooi, samen dingen ontdekken en ondernemen vindt hij geweldig.

Lidmaatschap
Na het ongeluk van Guus in december 2018 is de scouting betrokken. Regelmatig krijgt Guus een kaartje, bloemetje of een cadeautje.
Op een gegeven moment hebben we het lidmaatschap toch opgezegd. Het is allemaal zo onzeker of hij ooit weer mee kan doen.

Begin 2020 wil Guus weer bij de scouting. Wij vinden het spannend; Guus is fysiek niet de Guus die hij was voor het ongeluk. Zijn linkerarm en -hand werken niet goed, hij kan niet rennen, niet in bomen klimmen of snel wegduiken, hij heeft beperkt energie, is langzamer met praten, opdrachten verwerken en begrijpen wat er van hem verwacht wordt.
Is de scouting nog leuk voor hem, ziet de leiding het zitten en kunnen ze de benodigde extra tijd en aandacht aan hem geven? We nemen contact op met de leiding en vragen hoe zij dit zien. Ze denken in mogelijkheden en vinden het super dat Guus weer wil beginnen. Als iets moeilijker is of niet lukt dan vinden ze samen een oplossing. Op deze manier leert Guus om hulp vragen en zijn grenzen te verleggen. Wij moeten erop vertrouwen dat het goedkomt.
Guus kan zichzelf inmiddels weer aankleden maar een blouse met knopen, een sjaaltje vastmaken en bergschoenen strikken is weer iets nieuws wat (nog) niet lukt. Wij helpen hem dus aankleden maar ook uitkleden. Met één hand de knopen van een blouse losmaken zonder dat deze eraf springen of je de blouse helemaal kapot maakt, is best moeilijk.
Tijdens het BIMT-handenkamp bij Adelante revalidatie in Valkenburg zijn dit dan ook twee van zijn doelen; knopen van een blouse open en dichtdoen en veters strikken van de bergschoenen. Na twee weken oefenen is het doel gehaald. Het gaat nog niet zo gemakkelijk en kost veel tijd daarom spreken we af dat Guus zelf twee of drie knopen dichtdoet en wij de rest. Hij strikt zelf de veters van één bergschoen en wij de andere.
In het begin brengen en halen wij Guus met de auto, daarna fietst hij met de driewieler en fietsen wij met hem mee. Nog weer een tijd later kan hij met de gewone fiets en fietst hij met de groep mee. Steeds weer een stapje verder op weg naar zelfstandigheid.
Over het algemeen vindt Guus de scouting superleuk, de ene keer natuurlijk wel leuker dan de andere keer. Soms zijn activiteiten moeilijk of lukken zelfs helemaal niet, dit is natuurlijk frusterend en heeft hij daar verdriet van.

Scoutingkamp
In de zomer van 2021 gaat de groep op kamp naar Brunssum in Limburg. Ze vertrekken op zaterdag en komen een week later op zaterdag terug. Dit gaat Guus zeker niet volhouden. samen met de leiding bedenken we een plan zodat hij er toch een paar dagen bij kan zijn.
Jörg brengt hem na, ze overnachten eerst samen in Valkenburg. Zo is hij woensdag op de afgesproken tijd bij het zwembad in Gulpen.
Zaterdag komt hij samen met de groep terug, helemaal kapot! Het is nog een pittige uitdaging geweest; heel veel regen, een heuvelachtig terrein wat lastig lopen is en veel energie kost, het toiletgebouw was voor Guus wel vijf minuten lopen maar hij heeft volop genoten.
In de zomer van 2022 gaat de groep vier dagen naar Bad Bentheim, ongeveer een half uur rijden van ons huis. Het is de hele week al warm en Guus heeft hier veel last van. Het kost hem veel extra energie en hij is vermoeid.
Jörg brengt hem na zodat hij niet hoeft te helpen sjouwen met materiaal om tenten en keukens te bouwen. Als ze aankomen gaan ze eerst de spullen in de tent leggen. Dit is al een uitdaging op zich, Guus kan namelijk niet goed bukken en op zijn knieën zitten. Hij laat zich vanaf een bepaalde hoogte gewoon voorover vallen en kruipt dan de tent in.
Er zijn ook geen stoelen maar balken waar je eigenlijk op hangt. Als hij gaat zitten, valt hij achterover. Hij baalt, is verdrietig en ziet het helemaal niet meer zitten. Jörg neemt hem zo weer mee naar huis. Achteraf een goede keuze gezien de temperaturen maar ook de activiteiten die ze hebben gedaan.

Bedankt!
In 2020 wordt Guus gekozen als 'Kameleon van het jaar.' Volgens het bestuur en de leiding is hij een toonbeeld van wilskracht en doorzettingsvermogen. Hij is zelf het meest verbaast en helemaal niet onder de indruk.
Het gat tussen wat er van een scout, in dit geval Guus, verwacht wordt en wat hij fysiek en cognitief kan, wordt steeds groter. Het enthousiasme en plezier wordt daarom minder.

Guus heeft ervoor gekozen om te stoppen met scouting. Hij gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging. Voor alle leiding van de Kameleongroep Vasse super bedankt voor jullie enthousiasme en betrokkenheid. 



'Er gebeurt niks,' zei Kleine Draak

'Misschien,' zei Grote Panda

'gebeurt er wel iets, maar kun je het nog niet zien.' 


Uit het boek Grote Panda & Kleine Draak
van James Norbury