Niet opgeven, maar samen overwinnen! De openingszin op de website van het JvG trainingscentrum. Een motto naar ons hart, dit past bij Guus! Hier word je toch enthousiast van! 

Wie is Jelle van Gorkom en waarom dit trainingscentrum?
Jelle van Gorkom, een jongen uit de Achterhoek, heeft met zijn ambitie en doorzettingsvermogen talloze BMX-wedstrijden gewonnen. Hij heeft indrukwekkende prestaties behaald waaronder dertien Nationale titels, vijftien Europese titels, zilver op het WK en een zilveren Olympische medaille op de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

In 2018 raakt Jelle, toen zevenentwintig jaar oud, ernstig gewond tijdens een training op Papendal na een botsing met de ketting onderaan de startheuvel tijdens. Na een kritieke periode in het ziekenhuis ontwaakt hij na twee weken zelf uit zijn coma, zonder herinneringen aan wat er is gebeurd. Ondanks sombere vooruitzichten toont Jelle een ongelofelijk doorzettingsvermogen en begint hij langzaam zijn motorische vaardigheden te herwinnen. Met een positieve mindset en zijn vastberadenheid streeft hij naar maximale vooruitgang in zijn herstel.
Toen Jelle na zijn revalidatie bij Klimmendaal in Arnhem als "uitbehandeld" werd beschouwd is hij op zoek gegaan naar mogelijkheden om toch verder vooruit te komen. Hij is naar het Daan Theeuwes in Woerden, CFX centrum in Utah, TrainM in Antwerpen en naar Team Frank Jol in Amsterdam geweest.

Nadat de gefinancierde revalidatiebehandelingen zijn gestopt ontstaat er een leemte in de zorg, waarin mensen met NAH nog niet het eindpunt van hun gewenste herstel hebben bereikt.
Stilstand betekent letterlijk achteruitgang voor de groep mensen die het gevoel heeft dat er nog meer mogelijk is. In Nederland zijn er momenteel geen mogelijkheden om de fysieke revalidatie voort te zetten. Ook ontbreken de centra die deskundige begeleiding kunnen bieden.

Jelle van Gorkom heeft met het JvG trainingscentrum een duidelijke visie en wil deze leemte in de zorg opvangen. Hij wil een een vervolg bieden op de bestaande revalidatie door middel van sport, begeleiding en coaching. Hij gelooft in de onbeperkte mogelijkheden van mensen met NAH en wil hen positief coachen om hun potentieel te benutten. De basis van persoonlijke ontwikkeling ligt in fysieke en mentale training.
Ook wordt er onderzoek gedaan naar het effect van training, voeding, arbeid en rust. Het uiteindelijke resultaat zal zijn dat elke individu een grotere belastbaarheid bereikt, de levensvreugde wordt vergroot en uiteindelijk zal dit leiden tot lagere maatschappelijke kosten.

Team Frank Jol  
Tijdens de Mentelity Games afgelopen maart, hebben we via Team Frank Jol voor het eerst gehoord over het plan van Jelle van Gorkom om het JvG trainingscentrum te starten. Team Frank Jol is één van de partners van Jelle om het trainingscentrum tot een succes te maken.

De openingstekst op de website van Team Frank Jol geeft de gedrevenheid, vastberadenheid en betrokkenheid van dit team weer. 

"Wij gaan door waar anderen stoppen...

Ons multidisciplinair team voor fysieke mobiliteit is er om jou te ondersteunen bij meer dan alleen een oorthese of prothese.
Wij begeleiden, trainen en coachen jou bij het verleggen van grenzen en najagen van kleine en grote dromen.
Wij gaan door waar anderen stoppen.
Ben je klaar om je droom met ons te delen?"


Pilot JvG trainingscentrum
Hoe moeilijk en uitzichtloos het soms ook lijkt, opgeven nooit! Er is nog steeds vooruitgang, veel kleine stappen zijn ook een grote stap. Wie zijn wij om tegen Guus te zeggen: "Dit is het, jongen. Hier moet je het mee doen." Zolang Guus dromen heeft en gemotiveerd en gedreven is om deze dromen na te jagen, zoeken wij naar mogelijkheden.  

Guus is altijd sportief geweest en heeft voor het ongeluk veel getraind om een steeds betere judoka te worden. Sporten geeft hem voldoening, een stuk rust en het maakt hem zowel fysiek als mentaal sterker. 

Juist daarom is het JvG trainingscentrum een mooie kans, hier moeten we meer van weten! We nemen contact op met Team Frank Jol en horen meer over de inhoud van het trainingsprogramma, de frequentie en de procedures voor de selectie. 

Tijdens een bijeenkomst van NAH Oost, in juni van dit jaar, komt Jelle van Gorkom vertellen over wat hem is overkomen en verteld hij ook uitgebreid over het trainingscentrum. Na deze bijeenkomst zijn we nog enthousiaster over deze kans en ook Guus ziet weer nieuwe mogelijkheden. We gaan hem aanmelden en dan is het afwachten, fingers crossed! 

Guus denkt goed na over zijn doelen en wat hij graag wil leren als hij één van de deelnemers van de pilot wordt.
Zijn eerste doel is: RENNEN. Daarnaast wil hij graag meer gebruik kunnen maken van de linkerkant van zijn lichaam, zijn aangedane kant. Zijn linkerarm en -hand werken niet altijd mee, hij heeft last van onbalans en evenwichtsproblemen, dit frustreert hem. Wij willen ook graag dat hij leert dealen met zijn "nieuwe ik," leert dat hij goed is zoals hij is en zich vooral niet hoeft te schamen voor de gevolgen van zijn letsel!

Tijdens het selectiegesprek met Jelle van Gorkom, Freek Jol en Yvonne Renckens kan Guus goed vertellen wat hem is overkomen, wat hij allemaal heeft gedaan aan revalidatie, wat hij al bereikt en geleerd heeft en wat hij nog wil bereiken. Al de volgende dag is er een mail dat Guus één van de tien deelnemers is van de pilot van het JvG trainingscentrum. 

Kennismaking deelnemers en begeleiding  
Begin augustus gaan we naar Amsterdam voor een kennismakingsdag met de andere deelnemers, hun partners en/of ouders en enkele van de begeleiders tijdens de pilot.

De gemêleerde groep bestaat uit acht mannelijke en twee vrouwelijke deelnemer in de leeftijd van veertien tot drieënzestig jaar.  
Ieder van hen heeft niet aangeboren hersenletsel als gevolg van bijvoorbeeld een ongeluk, hersenbloeding, herseninfarct of Postcommotioneel Syndroom (PCS), dit zijn blijvende klachten na een hersenschudding. Sommige deelnemers hebben al meer dan tien jaar niet aangeboren hersenletsel, anderen nog maar vier maanden. Net als de oorzaak van NAH zijn ook de (blijvende) gevolgen voor iedereen anders en daarmee ook de persoonlijke doelen.

Van iedere deelnemer wordt deze dag een soort 0-meting gemaakt. Iedereen doet dezelfde oefeningen die geregistreerd en gefilmd worden. Alle resultaten van deze pilot worden zorgvuldig geregistreerd en gedocumenteerd. Dit is belangrijk om te kunnen laten zien wat de resultaten van de pilot zijn om uiteindelijk een vervolg te krijgen wat vergoed gaat worden door de zorgverzekeraar.

Alle deelnemers hebben deze dag ook een gesprek met Ton Seegers, PMT-therapeut. Hij vraagt Guus naar zijn verhaal, waar hij mee struggeld en wat hij graag wil leren.
Ton gaat tijdens de trainingsdagen met sport en spel proberen om de mentale weerbaarheid van de deelnemers te verhogen.

Tijdens deze pilotfase is het trainingscentrum afhankelijk van sponsoren en de vrijwillige bijdrage van de partners en begeleiders. Een unieke kans dus deze pilot!

Het trainen op Papendal
Vanaf begin september, een half jaar lang iedere dinsdag en vrijdag van 9.00 - 16.00 uur trainen op Papendal in Arnhem. Wij hebben het goed verdeeld en rijden beide een dag in de week mee naar Arnhem om ons daar dan te vermaken die dag, heen en weer rijden is te ver.

Guus is goed voorbereid, in zijn tas zitten: sportschoenen, een handdoek, waterfles, broodtrommel, koptelefoon en zijn mobieltje voor de brainwaves. 

Brainwaves (Binaural Beats) zijn geluiden/ tonen waarmee je de hersenstam kan stimuleren. Door in je linkeroor de ene toon af te spelen en in je rechteroor een andere toon, genereert je brein een verschiltoon. De verschiltoon is in frequentie gelijk aan de volgende hersengolven: Alpha, Bèta, Gamma en Theta. Deze hersengolven komen overeen met bepaalde staten van bewustzijn. Je kunt Brainwaves gebruiken voor verschillende doelen, onder andere: beter te concentreren, ontspannen, alerter te worden, beter te kunnen slapen, energieker te worden.

De trainingsdagen beginnen aan de grote tafel met een kop koffie. Er wordt door iedereen verteld hoe het met hem/ haar is gegaan na de vorige dag. Alle deelnemers pakken een kaart uit de stapel die ze moeten bekijken en onthouden. Gedurende de dag wordt meerdere keren gevraagd welke kaart ze in de ochtend hebben getrokken, een mooie geheugenoefening.
De dagen bestaan verder uit: yoga, meditatie, massage van ruk, nek en schouders, cardio oefeningen op de fiets, oefeningen van de fysiotherapeut afgestemd op de persoonlijke doelen, geheugenspelletjes zoals memory, PMT-therapie en tussendoor is er tijd voor pauze, gezamenlijk lunchen en rusten.

Er is een mooie chemie in de groep, de ouderen helpen de jongeren en andersom, samen motiveren ze elkaar om een stap extra te doen. Het enthousiasme en de gedrevenheid straalt bij iedereen van het gezicht. 

Na vier weken trainen zijn wij heel positief! Guus heeft weer een 'goede' blik in zijn ogen, hij is moe na zo'n intensieve dag maar hersteld ook snel, hij is minder gefrustreerd, zit veel beter in zijn vel, kletst meer en is zelfs weer een beetje vrolijk! Hij heeft iedere keer zin om naar Papendal te gaan en is gemotiveerd om verder te werken aan zijn persoonlijke doelen.



It always seems impossible
until it's done


_ Nelson Mandela - 

(quote van Nelson Mandela die Jelle van Gorkom naleeft)