Alaaaaf, Carnavalsvereniging Mander (CV Mander)

Na een aantal jaren carnaval vieren met en optocht lopen met onze buurt vond Guus het mooi geweest. Hij wilde nu met een echte carnavalsvereniging meedoen, een vereniging met een grote wagen. De keuze voor de vereniging was gemakkelijk, natuurlijk moest dit CV Mander worden.
Jörg is geboren in Mander, we wonen aan de grens met Mander en jongens uit zijn klas waren ook lid van CV Mander.
In september 2018 hebben Jörg en Guus zich aangemeld bij CV Mander. Het plan was om mee te lopen met de verlichte optocht in Tubbergen en de optocht in Vasse. Guus was zo blij en zag het al helemaal voor zich.

December 2018
Hoe anders werd het na 16 december 2018, de dag van het ongeluk waarbij Guus werd aangereden en in coma raakte. Carnaval was totaal niet meer aan de orde, het enige belangrijke was dat Guus moest blijven leven, bij bewustzijn zou komen en kunnen revalideren om alles weer opnieuw te leren.
Ondanks dat Guus nog nooit had geholpen met het bouwen van de wagen en nog nooit had meegelopen werd hij wel gezien als onderdeel van de vereniging. In Groningen, Tilburg, Enschede en later thuis kreeg hij kaarten, foto's en cadeaus van CV Mander. Ze waren hem niet vergeten en steunden hem!

Carnaval 2020
In 2020 wilde Guus natuurlijk wel met de carnavalsoptocht meedoen. Hoe dan? Hij kon nog niet eens goed lopen, zeker zo'n afstand niet. En was het niet veel te druk, te veel lawaai en kon hij het wel volhouden? Wij zagen het helemaal niet zitten maar konden het natuurlijk niet uit zijn hoofd praten.
Guus zou Guus niet zijn als hij niet met een plan kwam: hij kon wel meedoen met de driewiel fiets, die hij toen nog had.
Tja, wat doe je dan als ouders? Zeggen dat het niet kan en mag, met als gevolg een chagrijnig kind of kijken naar mogelijkheden? Inmiddels hadden we al wel geleerd dat er altijd mogelijkheden zijn.
We hebben contact gezocht met Marcel Brager, toen nog voorzitter van CV Mander. "Natuurlijk doet Guus mee! Met de driewiel fiets is een goede oplossing," was zijn reactie. Oké, dan doet Guus dus mee met de optocht.
Hanneke, die Guus toen nog begeleidde met huiswerk zei meteen: "Dan loop ik met hem mee bij de verlichte optocht." Voor de veiligheid van anderen en Guus zelf was dit een mooie oplossing. Guus blij en wij blij!
Helpen met bouwen van de wagen lukte dat jaar nog niet echt. Heel af en toe ging Guus naar de loods om te kijken.

Vrijdag 21 februari 2020, de dag van de verlichte optocht in Tubbergen. Geschminkt en verkleed gingen we met Guus naar Tubbergen. We hadden met kapper Huub afgesproken dat we daar rustig konden zitten tot de optocht begon. Guus kon niet wachten en was dol enthousiast.
Eindelijk, daar kwam de wagen van CV Mander; een fantastische wagen, prachtig verlicht, de muziek keihard aan en iedereen zag er supermooi uit. Allemaal opstellen om te lopen en daar gingen ze.
Jörg, Pien en ik stonden langs de kant van de straat, toch wel een beetje gespannen. Hoe zou het met Guus zijn, kon hij het wel volhouden, lukte het wel met fietsen? Kippenvel toen hij samen met Hanneke en Nicole voorbijkwam, een lach van oor tot oor en hij genoot volop!
Op dat moment even een flashback naar het jaar daarvoor. Guus lag nog in het UMC Groningen en was nog niet bij bewustzijn. Poeh wat een overwinning was dit! Na de optocht kregen we zoveel positieve reacties en berichtjes, prachtig.
Voor CV Mander was de prijsuitreiking helemaal een feest; eerste prijs bij de grote wagens. Top! Zaterdag, de optocht in Vasse en het feest in de tent, waren geweldig. Guus was daarna helemaal gesloopt. Het plezier wat hij had, maakte dat allemaal goed.

Carnaval 2023
Na twee jaren geen carnaval en geen optochten mocht het weer in 2023. Het was even zoeken en nieuwe energie vinden om met een grote groep fanatiekelingen weer een wagen te bouwen. Guus en Jörg hadden zich ook dit jaar weer opgegeven. Guus kon dit jaar een paar keer helpen met plakken en schilderen. Hij was gewoon één van de groep ook al had hij extra hulp en begeleiding nodig. Iedereen keek naar hem om, maakte een praatje, was belangstellend en hielp waar nodig.
De driewiel fiets was inmiddels opgehaald, Guus fietste weer op zijn oude "oma- fiets." Deze was natuurlijk niet geschikt om de optocht mee te fietsen. "Ik ga gewoon lopen," zei Guus.
Weet je het zeker? Het is ongeveer anderhalf uur lopen met veel mensen om je heen en harde muziek. "Ja hoor, komt goed," was zijn reactie. En natuurlijk kwam het goed. Weer genoot hij volop van de optochten en het feest in de tent.

Carnaval 2024
Nog maar een paar dagen en dan is het weer carnaval. Met man en macht wordt er iedere dag keihard gewerkt om alles af te krijgen. Zo ontzettend veel mensen die hier al maanden mee bezig zijn. Alles tot in de puntjes geregeld.
De dames van de kleding hebben alle pakken en wat erbij komt uitgezocht, de verlichting op de pakken gemaakt, de schmink bedacht en getest en de muziek voor de act uitgezocht.
Vanaf september 2023 wordt er in de loods weer keihard gewerkt; lassen, plakken, schilderen, lampen op de wagen maken en wat er allemaal nog meer bijkomt. Jong en oud, iedereen helpt mee om er in 2024 weer een succes van te maken.

Guus is dit jaar fanatiek aan het helpen, het liefst wil hij ook iedere avond, zaterdag en nu ook zondag. Gelukkig heeft hij nu zelf in de gaten dat hij dit niet kan. Hij herkent de signalen en merkt wanneer hij overprikkeld is. Gevolg is dan slecht slapen, vermoeid, prikkelbaar en een drukkend gevoel aan de achterkant van zijn hoofd. 

Afgelopen vrijdag, onderweg naar het Jelle van Gorkom trainingscentrum hebben we hier een tijd over gekletst. Ik zei tegen hem dat het fijn is dat hij nu zelf herkent wanneer hij overprikkeld is. Zijn reactie was: "Het is nog beter dat ik erken dat ik soms overprikkeld raak en dan rust nodig heb."
Whoehoe, wat een wijsheid voor een zestienjarige puber met hersenletsel die altijd maar door wil gaan!
Voor ons natuurlijk heel fijn dat hij dit zelf doorheeft. Hopelijk hebben we thuis nu minder strijd over iets wel/niet doen. Guus kan nu zelf beter bedenken of iets het waard is om overprikkeld te raken en de volgende dag(en) minder energie te hebben. Hij is wel een puber, dus die strijd hoort er ook bij...

Wat heeft Guus weer ontzettend veel geleerd het afgelopen half jaar bij het Jelle van Gorkom trainingscentrum. Fysiek, cognitief, mentaal en op sociaal vlak heeft hij grote stappen gemaakt.

CV Mander
Heel veel succes en plezier met alle optochten en feesten deze carnaval. Het is heel mooi om te ervaren dat bij CV Mander iedereen gewaardeerd wordt om wie hij/zij is. Je wordt niet beoordeeld, veroordeeld of buitengesloten omdat je niet kunt wat een ander wel kan. Guus heeft weer veel geleerd door onder de mensen te zijn, te kunnen helpen, vertrouwen te krijgen, erbij te horen en samen met de "mannen" een biertje te drinken (voor Guus danwel alcoholvrij). CV Mander bedankt!


Drie belangrijke woorden die belangrijk zijn voor Guus

Geef

Nooit

Op!