Soms zou je willen dat je de tijd terug kon draaien. Was het nog maar één keer zestien december 2018, dan gingen we niet naar de Kerstmarkt maar bleven we thuis. Dan was er geen ongeluk, geen blijvend letsel en was ons leventje, gewoon ons leventje. 

Pubers
We zijn nu bijna tweeënhalf jaar verder en komen weer in een nieuwe fase. Guus is inmiddels veertien jaar: het begin van een leeftijd om de wereld te gaan ontdekken, beetje afzetten en loskomen van je ouders, gezellige tijden en uitjes hebben met je vrienden, grenzen opzoeken en misschien een vakantiebaantje. Voor Guus is het heel anders, er zijn veel dingen die (nog) niet lukken zowel fysiek als cognitief: hij kan niet makkelijk lopen, rennen, op de fiets springen, snel iets pakken, reageren, nadenken, meepraten, de boel overzien. Het gaat te snel, het verwerken van alles wat gezegd en gedaan wordt kost hem teveel tijd en energie, zijn geheugen laat hem soms in de steek en hij is voor bepaalde dingen afhankelijk van hulp.

Toekomst
Guus gaat de wereld op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo ontdekken. Hier ligt een grote rol voor ons als gezin. Wij gaan samen met hem zoeken naar mogelijkheden en manieren om dit te realiseren. Gelukkig is hij een authentieke, sociale jongen en maakt hij redelijk gemakkelijk contact. Deze eigenschappen heeft hij hard nodig voor zijn toekomst. Zijn eigenwijze en koppige karakter zijn soms heel lastig, deze eigenschappen hebben hem ook al ver gebracht en gaan hem nog veel verder brengen. De komende jaren blijft het een behoorlijke uitdaging, vooral door zijn puberleeftijd en de mogelijkheden om sociale contacten te maken en te onderhouden. Wij hebben vertrouwen, dit gaat hem lukken!

Surfkliniek
Guus gaat naar de kennismakingsdagen bij De Surfkliniek. De surfkliniek is speciaal opgezet voor deelnemers die een intensief revalidatietraject achter de rug hebben. De focus heeft heel lang gelegen op het terugwinnen van functionaliteiten zoals lopen, fietsen, armen & handen weer kunnen inzetten. Als dit (soms deels) is gelukt heb je een geweldig resultaat bereikt. Deelnemers merken dat het daarna moeilijk is een weg te vinden in de samenleving. De Surfkliniek wil aan deze terugkeer in de samenleving een positieve bijdrage leveren. Ze willen jongeren maar zeker ook de buitenwereld laten zien dat er veel meer mogelijk is en korte metten maken met de bestaande vooroordelen. Het doel is dat de jongeren zelfverzekerd, vol energie, inspiratie en enthousiasme de surfkliniek verlaten en een grote stap kunnen maken richting participatie in de samenleving! Voor meer herstel na hersenletsel is uitdagende revalidatie in een uitdagende omgeving met grote fysieke intensiteit van groot belang. Surftherapie voldoet aan al deze criteria. Het strand, het water, de golven en alle inspanningen om op het bord te komen zijn fysiek zeer intensief. Het zout, de wind, het water, het zand en de temperatuurverschillen zorgen voor intense prikkelingen. Op het water lukt het niet om na te denken wat je moet doen. Om op het board te blijven word je gedwongen om gebruik te maken van automatische reacties. Deze reacties gaan waarschijnlijk via het diepe brein en omzeilen het defect. Er is snelle progressie in balans en reacties, dit zie je terug in het bewegingspatroon na de surfsessies. Wat een fantastische ambitieuze organisatie met geweldige bevlogen mensen die zich belangeloos inzetten voor Guus en andere NAH deelnemers! Het is fantastisch om Guus zo te zien bewegen en nog mooier, zo te zien stralen en genieten. Zijn buddy's waren net zo enthousiast als hij en straalden ook. Natuurlijk heeft Guus ook al geprobeerd om te gaan staan op het board, het is nog niet gelukt. Mooi doel voor volgende week! Wie weet wat hem dit allemaal gaat brengen: fysiek maar voor nu nog belangrijker op sociaal vlak! Meer informatie over het surfen op www.surfkiniek.nl of www.surftherapie.nl
Deze uitdagende activiteit met enthousiaste en betrokken mensen komt precies op het goede moment, het geeft Guus een enorme positieve boost!Onthoud altijd dat je ertoe
doet, jij bent belangrijk en er
wordt van jou gehouden, jij
verrijkt deze wereld
zoals niemand anders dat kan

Uit het boek:  De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy