Trainen van je bloemkool
Oktober 2020
Wachttijd
Het duurt nog een tijd voordat we met Guus naar Utah kunnen gaan. We willen niet stilzitten en afwachten tot het zover is. Op mijn vraag over Utah hebben ook mensen gereageerd die naar Functioneel Neurologisch Instituut (FNI) in Lisse zijn geweest. Natuurlijk hebben we ook dit opgezocht en mensen benaderd om hun ervaringen te horen. Het voelt als een stap in de goede richting. We gaan naar Lisse voor een intake. Ook hier hebben we veel vragenlijsten ingevuld en vragen beantwoord rondom Guus zijn letsel, revalidatie en de dagelijkse uitdagingen waar hij tegenaan loopt.
Boost
We besluiten ook deze kans te pakken. We spreken af dat Guus de week voor de herfstvakantie gaat. Zo kan hij de herfstvakantie gebruiken om te herstellen en heeft hij ook gewoon vakantie. Guus en Jörg gaan samen. B&B de Groene Bollenschuur in Hillegom is de logeerplek tijdens de behandel week. Van hieruit gaan ze twee keer per dag naar Lisse. Met deze week hopen we dat Guus een extra boost krijgt en weer vooruitgang boekt. Met de onderzoeken en de neurologische testen die in augustus zijn gedaan is een programma opgesteld, speciaal voor Guus.
Trainen van je brein
Een belangrijk aspect van het oefenprogramma is het trainen van het brein door het repeteren van activiteiten. Tijdens de week wordt er meerdere keren gecheckt of er vorderingen zijn. Dit gebeurt met behulp van een saccadometer en een CAPS-meting. De saccadometer is een geavanceerd apparaat om oogbewegingen te meten. Kleine infraroodcamera’s nemen de oogbewegingen op en vertalen deze direct naar een grafische presentatie. Het meten van zowel de snelheid van de oogbeweging als de nauwkeurigheid ervan, is zo belangrijk omdat het functioneren van de ogen nauw verweven is met de werking van het brein. Bijna elk hersengebied speelt een rol in de oogmotoriek. Met behulp van een CAPS (Comprehensive Assessment of Postural Systems)-meetinstrument wordt het balanceervermogen in kaart gebracht. Deze meting is belangrijk omdat het vermogen tot het vinden van evenwicht nauw verweven is met het goed functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel. Door in verschillende situaties (onder meer: ogen open, ogen dicht, hoofd in verschillende richtingen, multitasking) je evenwicht te bewaren, wordt het balanceervermogen gemonitord en worden mogelijke beperkingen in het functioneren van het brein in beeld gebracht. Afhankelijk van de uitslagen kan het programma tussentijds worden aangepast.
Driedimensionale balansstoel
Iedere sessie heeft Guus in deze hightech computergestuurde stoel gezeten. De stoel kan op drie verschillende manieren rondom zijn assen draaien en levert een belangrijke bijdrage aan het herstel van de neurologische functies. Er wordt een bewegingsprofiel ingesteld afhankelijk van de klachten en de geboekte vooruitgang. Het profiel omvat de snelheid waarmee de balansstoel beweegt en de rotatie van de stoel rondom de as. Terwijl Guus in de draaiende stoel zit, worden er cijferreeksen en letterreeksen opgenoemd die hij na moet zeggen.
Bloemkool
Guus heeft veel plezier gehad en heeft veel geleerd over zijn brein de afgelopen week. Meneer van de Kuil vergelijkt het brein met een bloemkool. Deze bloemkool moet je activeren, prikkelen en dwingen om dingen te doen die je moeilijk vindt of denkt niet te kunnen. Guus heeft veel oefeningen gedaan om zijn brein, het lopen en zijn linkerarm en -hand te oefenen en stimuleren. De oefeningen moet hij dagelijks herhalen.
Verwachtingen
Vandaag komen ze terug. Ik ben zo benieuwd wat deze week heeft opgeleverd.Dat het iets heeft opgeleverd staat vast. Een nieuwe omgeving met nieuwe mensen geeft nieuwe inzichten, dat levert altijd iets op. Je wilt niet te veel verwachten en ergens doe je dat wel. Guus die rennend het huis binnenstormt dat is wat je het allerliefste wilt zien. Natuurlijk ben ik realistisch, dat gaat niet gebeuren. Ergens is er dan toch, heel snel en kort, een stemmetje: “misschien is er een wonder gebeurd”. Wat echt opvalt is dat Guus beide handen gebruikt als hij iets doet: met twee handen de bril opzetten, twee handen gebruiken bij tandpasta op de borstel doen en twee handen gebruiken bij het vlees snijden. Ook het praten gaat iets vlotter en is minder monotoon. Met de tips en aanwijzingen van meneer van de Kuil gaat het lopen soepeler: rechtop lopen, kleine passen, naar voren kijken en niet naar de grond. Veel geleerd, veel om te onthouden en te doen. Er is winst te behalen. Vandaar het advies om één keer per maand naar FNI in Lisse te gaan. Guus ziet kansen en daar staan wij natuurlijk achter. Wij gaan mee!