NAH

Niet aangeboren hersenletsel (NAH) betekent dat er schade aan de hersenen is ontstaan in de loop van het leven. Hersenletsel wordt ingedeeld naar oorzaken: traumatisch en niet-traumatisch. Traumatisch hersenletsel is letsel dat van buitenaf komt. Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door een aandoening in het lichaam. Hersenletsel veroorzaakt een breuk in de levenslijn. Het verandert mensen, bijna niemand wordt weer zoals hij of zij was. 

Hersenletsel heb je niet alleen, het heeft impact op de rest van het gezin en je naasten. De gevolgen van NAH zijn verschillend maar hebben vaak ook overeenkomsten. Naast de zichtbare gevolgen, denk aan een gehele of gedeeltelijke verlamming, zijn er niet zichtbare gevolgen. Over het algemeen worden deze als meest ingrijpend ervaren. Iemands gedrag of persoonlijkheid kan veranderen. Andere voorbeelden zijn; geheugenproblemen, vermoeidheid en verwerkingsproblemen. 

Jaarlijks komen er ruim 130.000 slachtoffers van niet aangeboren hersenletsel bij

Van deze 130.000 slachtoffers zijn ongeveer 19.000 kinderen en jongeren

Van de ruim 130.000 slachtoffers houden ongeveer 40.000 mensen ernstige blijvende uitdagingen over als gevolg van hersenletsel