De wereld is al een tijd in de greep van Covid-19. Een virusinfectie met een grillig karakter dat veel slachtoffers veroorzaakt. In november 2019 zijn de eerste besmettingen geconstateerd in China. Eind februari van dit jaar heeft het virus ook Nederland bereikt. De gevolgen van het virus hebben een grote impact op alles en iedereen. 

Lock down 
Vanaf maandag 17 maart 2020 gaat het land grotendeels op slot. Alle scholen, zwembaden en horeca moeten sluiten. Mensen met een contactberoep mogen niet werken. Winkels, met uitzondering van supermarkten, gaan dicht. Deze strenge regels gelden voor iedereen. Ook bij ons verandert de situatie ineens. Pien en Guus gaan niet meer naar school. Er is geen volleybaltraining en ook de wedstrijden zijn afgezegd. De scouting en therapieën van Guus worden ook afgezegd. Mijn werk voor het ROC moet vanuit huis. Jörg gaat gewoon naar zijn werk. Als nachtzorgmedewerker kan hij niet thuiswerken. In het begin is het onwennig en lijkt het wel een beetje vakantie, maar dan toch anders.

Online lessen 
De scholen zijn op zoek naar een goede manier waarop het onderwijs moet worden aangeboden. Er wordt een begin gemaakt met opdrachten sturen per mail en volgen van online lessen. Het is allemaal nieuw en voor iedereen wennen. Het duurt even maar uiteindelijk vinden we een goede dagindeling en gaat het prima. Pien vindt het heerlijk om thuis lessen te volgen en opdrachten te maken. Haar cijfers gaan omhoog en ze fleurt helemaal op. Guus kan ook in zijn eigen tempo de opdrachten maken. Hij heeft meer uitleg en tijd nodig. Samen lukt dit prima.

Vrije tijd 
Voor het eerst in anderhalf jaar zijn er bijna geen verplichtingen. We zijn weer baas over onze eigen agenda. Gelukkig is het prachtig weer en kunnen we veel naar buiten. We gaan iedere dag fietsen en wandelen. Zo ontdekken we dat Guus lopend grote afstanden kan afleggen. Een rondje van drie kilometer is geen probleem. We hebben meer tijd en nemen gewoon even pauze als het even niet meer lukt.

Gedeeltelijke lockdown 
Na de meivakantie gaan de basisscholen en voortgezet onderwijs weer open. Met inachtneming van de 1,5 meter afstandsregel wordt er weer lesgegeven. Dit betekent om de dag naar school en de andere dag thuis opdrachten maken. Beiden zijn heel blij om weer naar school te gaan. Ook de mensen met een contactberoep mogen weer beginnen. Dit betekent dat de therapieën weer worden gestart. De verplichte rust was goed maar nu weer op volle kracht vooruit. Buitensporten mogen de trainingen weer hervatten. De volleybal heeft een geschikte locatie gevonden waar buiten getraind kan worden. De scouting heeft een prachtige locatie en gaat ook alleen buitenactiviteiten organiseren. Guus gaat vaak naar het veldje bij school. Hier speelt hij samen met andere jongens een potje voetbal.

Sporten 
De voetbalvereniging SV Vasse wil alle jeugd de mogelijkheid geven om te sporten. Ook als je geen jeugdlid bent van de vereniging mag je komen trainen. Guus is super enthousiast en wil graag meedoen. Jörg neemt contact op met het bestuur en overlegt wat mogelijk is. Hun reactie is positief en Guus mag meetrainen. Hij is zo blij en vol trots gaat hij naar de training. De eerste keer gaat Jörg mee. Daarna fietst hij gewoon samen met de andere jongens. Het is een mooie ervaring waar Guus veel van leert. Fysiek levert het ook weer vooruitgang op, dat is mooi natuurlijk meegenomen.

Afwachten 
De tijdelijk verplichte pauze komt voor ons gezin op een goed moment. Even een pas op de plaats. Het is fijn om zelf de regie weer te hebben. Ontdekken wat fysiek nog meer mogelijk is. Het heeft ons nieuwe energie gegeven. Het is een groot voordeel dat we in een landelijke omgeving wonen. Het is rustig en we hebben veel ruimte. Gelukkig is er nog niemand in onze directe omgeving ernstig ziek geweest. Natuurlijk zijn er ook zeer nadelige gevolgen en consequenties van het virus. Het heeft ons allemaal nog steeds in de greep. We moeten afwachten hoe het gaat aflopen. Afwachten wanneer het leven weer “normaal” wordt.