Frank Bruin - stichting Surftherapie
November 2022
- Beschrijf hoe je betrokken bent bij Guus of ons gezin. Was je al betrokken voor het ongeluk? Zo ja, is de betrokkenheid verandert en hoe is deze dan verandert?
Ik ben als vrijwilliger van Stichting Surftherapie met je in contact gekomen en heb jou daar ook voor het eerst ontmoet. Ik kan wel zeggen dat we direct een klik hadden en dat is eigenlijk alleen maar sterker geworden.
- Beschrijf wat je dacht nadat je Guus voor de eerste keer hebt gezien/ontmoet na zijn ongeluk. Wat denk je als je Guus nu weer ziet? Omschrijf wat, naast wilskracht en doorzettingsvermogen, heeft bijgedragen aan zijn herstel?
Bij de eerste ontmoeting zag ik een jonge vent die wat onzeker/ onwennig overkwam. Ik vermoed dat daar ook iets inzit van het continue weer nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe dingen proberen, nieuwe therapieën, de kans dat je ontdekt dat je iets niet kunt of niet lukt. Dat zag je in het water ook weer snel veranderen naar strijdlust en doorzettingsvermogen.
Niet piepen maar doorgaan, ook al doet het pijn of ben je moe. Je gaat graag een uitdaging aan en bent niet bang om op je bek te gaan. Dat is ook wat bijdraagt aan jou herstel. Het niet willen opgeven en jezelf blijven uitdagen. Nieuwe dingen proberen en aanpakken en als het niet lukt kijken hoe het wel lukt. Dat maakt het voor je vader, moeder en Pien makkelijker om jou continue onvoorwaardelijk te steunen.
Daarnaast faciliteren zij jou ook om al de dingen te doen en te ondernemen. Dat alles draagt uiteraard bij aan jouw herstel.
- Wat is je het meeste bijgebleven van de tijd na het ongeluk of de dag dat je hem hebt ontmoet tot de dag van vandaag?
Jouw heerlijke enthousiasme, wilskracht en ook fysieke kracht. Vooral die fysieke kracht is iets waar ik vaak mee in aanraking kom. Of je nou mijn hand fijnknijpt of me een waza-ari geeft, je bent beresterk. Je bent een voorbeeld voor me, hoe je in het leven staat en hoe je altijd de uitdaging aangaat. Ik vind het echt bewonderenswaardig hoe je elke nieuwe therapie, sport of andere uitdaging aanpakt om jezelf te blijven ontwikkelen. Echt petje af.
- Welke factoren kunnen nog meer bijdragen aan het proces naar een beter herstel en meer kwaliteit van leren?
Naast alles wat je aanpakt qua uitdaging en herstel is denk ik balans een pijler die voor jou heel belangrijk gaat zijn. Je energie te verdelen en te luisteren naar je lichaam en hoofd. Dat gaat ook mede belangrijk zijn voor de kwaliteit van je leven. En ook daar moet je continue de randjes blijven opzoeken om steeds weer een stap verder te komen. Je zal dan ook terugslagen te verwerken krijgen, maar daarna zal je ook weer gegroeid zijn. Ieder leven kent zijn eigen pad, als liefde de basis is in je leven heb je altijd iets om op terug te vallen en van daaruit weer het juiste te doen of weer verder te gaan. Met de liefde zit het in jullie gezin wel goed, dus dat is in ieder geval de basis.
- Wat wil je Guus en ons gezin meegeven aan tips, aanbevelingen en aandachtspunten? Alles is welkom.
Naast het herstel en faciliteren van Guus, is het uiteraard ook belangrijk om leuke dingen samen te doen. Jörg/Marike één op één met Pien, Jörg/Marike één op één met Guus, romantisch (pa en ma) met zijn tweeën op pad, als gezin op pad en dingen ondernemen. Het zijn de dingen die jullie volgens mij al doen.
Daarnaast lees en hoor ik uiteraard dat jullie nooit verslappen in het beste voor Guus eruit halen. Je mag en kunt de dingen nooit voor lief nemen en moet altijd blijven strijden om het maximale eruit te halen. Hoe vermoeiend het vaak ook moet zijn om afwijzingen nooit voor lief te nemen en door te gaan tot het wel kan, mag of lukt. Ik bewonder jullie als gezin zeer, jullie positieve en krachtige uitstraling is echt inspirerend.